Elizabeth Taylor

blog dedicat lui Elizabeth Taylor: celebra Liz - starul starurilor - femeia cu ochi violeţi - cea mai frumoasă femeie din toate timpurile - prima actriţă care a primit un milion de dolari pentru un singur rol - regina ecranului - neuitata Cleopatră - monstrul sacru – devastatoarea Martha din „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” - talentata „scorpie îmblânzită” - logodnica Americii

16 dec. 2011

La Peregrina - istoria unei perle

"La Peregrina": perla ratacitoare !

Faimoasa perla de 55 de carate “La Peregrina” a apartinut mult mai faimoasei Elizabeth Taylor, care o primise in dar de la sotul ei, Richard Burton, in 1969.
La data la care Burton a cumparat perla, aceasta avea deja in spate o istorie plina de aventuri, trecand din mainile unui sclav in cele ale aristrocratilor si bogatilor Europei si Americii. "La Peregrina", una dintre cele mai celebre si cunoscute perle din lume, pierduta si regasita de mai multe ori, a impodobit nenumarate capete incoronate.

"La Peregrina" a fost descoprita in 1513 de catre un sclav african din Insula Santa Margarita din Golful Panama. A fost norocul vietii lui, pentru ca dupa ce i-a dat-o lui Don Pedro de Temez, administratorul coloniei spaniole, acesta i-a daruit libertatea ! La scurta vreme perla a fost oferita regilor Spaniei. La acea vreme, perla valora circa 714.000 maravedí, echivalentul a 8.000 de dolari americani din ziua de azi, o valoare imensa pentru acea vreme. In 1554 Regele Filip al II-lea a daruit perla Reginei Maria Tudor a Angliei (asa numita "Bloody Mary") ca dar de nunta. In 1558 Regina Maria moare si perla este inapoiata Coroanei Spaniole, ramanand in posesia acesteia pentru mai bine de 250 de ani. In Muzeul Prado din Madrid pot fi admirate doua celebre tablouri ale lui Velasquez infatisand-o pe Regina Margarita, sotia Regelui Filip al III-lea, purtand celebra perla, prinsa intr-o brosa, si pe nora acesteia, pe Regina Isabela, purtand si ea atat de mult ravnita "La Peregrina", prinsa de data aceasta intr-un superb colier. Insusi Regele Soare (Ludovic al XIV-lea al Frantei) a fost atras de "La Peregrina", in ziua casatoriei sale cu Maria Tereza a Spaniei, cand fratele acesteia, Filip al IV-lea, a purtat perla la borul palariei sale.

In 1808 Joseph Bonaparte a fost numit Rege al Spaniei de catre fratele sau, Imparatul Napoleon I al Frantei. Toate bijuteriile, inclusiv "La Peregrina" au cazut in mainile acestuia. Joseph i-a daruit frumoasa perla sotiei sale, de care a divortat dupa cativa ani, luandu-i perla inapoi, desigur...Dupa abdicarea din 1813, Joseph a fugit in America, la Filadelfia, cu tot cu "La Peregrina". El i-a lasat-o mostenire nepotului sau, viitorul Imparat al Frantei, Napoleon al III-lea. In timpul exilului din Anglia, acesta a vandut-o marchizului de Abercom, care avea sa devina duce in 1868. Aristocratul i-a daruit perla sotiei sale, care a reusit sa o piarda nu o data, ci de doua ori ! Totusi, perla a fost gasita de fiecare data si a ramas in posesia ducilor de Abercom pana in 1969.

Perla are forma de para sau de lacrima, de dimensiunea unui ou de porumbel si este de culoare alba, avand initial 55,95 carate. In 1913 perla a fost curatata si redusa la 55 de carate, pentru a putea fi montata intr-un colier, fara riscul de a mai putea fi pierduta...

In 1969, casa Sotheby’s o scos perla la licitatie, lucru care i-a atras imediat atentia lui Richard Burton. Taylor si Burton erau cel mai celebru cuplu de pe planeta si aveau deja in spate 7 ani de relatie pe cat de romantica, pe atat de turbulenta. Dragostea lor furtunoasa era celebra inca de la vremea filmarii superproductiei "Cleopatra", de la Roma, in 1962. Burton a avut o concurenta puternica: Printul Alfonso de Bourbón Dampierre, din partea familiei regale spaniole. In final, Burton a platit cu 17.000 de dolari mai mult decat oponentul sau, achizitionand perla pentru suma de 37.000 de dolari. Burton i-a daruit-o Elizabethei Taylor de Valentine´s Day in 1969.

Burton, mare amator de arta, a cumparat un portret al Reginei Maria Tudor, pictat de artistul flamand Hans Eworth, in care aceasta purta la gat faimoasa perla. Elizabeth Taylor a cerut casei Cartier sa realizeze un colier identic cu al reginei. Astazi, celebra "La Peregrina" este montata pe un colier cu diamante, rubine si alte perle. La scurta vreme, Taylor si Burton au aflat ca Anglia nu are niciun tablou care sa o infatiseze pe Regina Maria Tudor, asa ca au donat tabloul catre British National Portrait Gallery.

Ca si cu cateva secole in urma, "La Peregrina"...a disparut din nou ! Se intampla in Las Vegas, pe vremea cand Elizabeth Taylor juca in filmul "Singurul joc in oras", alaturi de Warren Beatty. Aflandu-se in apartamentul de la Caesar´s Palace, Elizabeth Taylor a realizat deodata ca nu mai are perla. S-a uitat la Richard Burton care citea o carte si si-a dat seama ca acesta nu stie inca nimic, asa ca s-a dus pe furis in dormitor ca sa caute perla. A scotocit peste tot, dar perla era de negasit. Sa fi fost o gluma proasta ? Sa i-o fi luat Richard Burton ? Nu...exclus ! Daca nu gasea perla, ar fi fost un dezastru, nici nu indraznea sa se gandeasca ce-ar fi zis Burton la aflarea vestii ! Cine altcineva ar mai fi putut avea acces la acea perla ? Intr-un tarziu, extenuata, speriata si disperata, s-a oprit din cautare, pierzandu-si orice speranta. Alaturi se juca micutul ei pechinez. Asezandu-se pe pat si luand in brate catelusul, fara sa fie constienta de ce face, Elizabeth Taylor i-a deschis botul cainelui si....surpriza: perla era acolo, stralucitoare si fara nicio zgarietura !

Elizabeth Taylor a adus perla in atentia marelui public, purtand-o in multe dintre filmele sale. Dupa mai bine de 40 de ani, dupa moartea celei mai mari vedete de cinema din toate timpurile, “La Peregrina” a ramas la fel de frumoasa, trecand in mainile altcuiva (deocamdata anonima), contra fabuloasei sume de 11,8 milioane de dolari...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu